”Jos ennen vastuullisuus oli hygieniatekijä, on se nyt välttämättömyys. Ilman vastuullisuusajattelua yrityksen jatkuvuus voi olla vaakalaudalla ja riskit omalle liiketoiminnalle kasvavat”, sanovat Business Jyväskylän projektipäälliköt Nina Rautiainen ja Timo Harju.
1. Selvitä ja ymmärrä, millaisia oman yritystoiminnan vaikutukset ovat eri osa-alueilla.
Vastuullisuus on rahanarvoinen bisneskysymys, sillä kasvustrategian ytimessä se vaikuttaa muun muassa riskienhallintaan, rahoituksen saamiseen, kumppanuuksiin ja asiakkuuksiin – eli käytännössä kaikkeen.
2. Integroi vastuullisuus yrityksen strategiseen toimintaan ja päätöksenteon ytimeen.
– Vastuullisuus ei ole enää vain uuden teknologian hyödyntämistä, vaan sen pitäisi olla aktiivisesti johdettu prosessi. Siksi on olennaista integroida vastuullisuus yrityksen strategiseen toimintaan ja päätöksenteon ytimeen.
3. Suunnittele konkreettinen tiekartta vastuullisuustoimille pitkällä aikajänteellä.
– Teollisuudessa hankkeiden ja investointien rahoitus kytkeytyy nyt siihen, onko yrityksellä olemassa luotettava tiekartta esimerkiksi hiilineutraaliuden toteuttamiseen. Yrityksen on tärkeää pystyä osoittamaan, miten se aikoo toteuttaa tavoitteensa.
4. Toteuta vastuullisuutta läpinäkyvästi, jolloin myös sijoittajat on helpompi vakuuttaa.
Varsinkin ensimmäisen kierroksen sijoittajat harkitsevat todella tarkkaan, millaisia yrityksiä he tukevat. Yrityksen on saavutettava sijoittajien luottamus toimimalla vastuullisesti, sillä he eivät anna vain rahaa vaan tuovat myös osaamispääomansa mukanaan ja avaavat tärkeitä ovia.
5. Haistele globaalien megatrendien ja kriisitilanteiden vaikutuksia ja reagoi niihin.
Konfliktitilanteissa yritykset voivat tehdä nopeitakin peliliikkeitä, jos ne haluavat irtaantua jostakin tietystä markkinasta. Tällä voi olla hetkellisesti isoja vaikutuksia liiketoiminnan kannattavuudelle, mutta pitkällä aikavälillä vastuulliset toimet kannattavat.